EEG


ŠTA JE EEG?

EEG je standardna dijagnostička metoda kojom se utvrđuje KAKO FUNKCIONISE MOZAK praćenjem njegove aktivnosti preko posebno projektovanog aparata. Ljudski mozak konatantno proizvodi elektricne signale. Tokom registrovanja EEG elektrode se postavljaju na površinu glave.Elektrode samo registruju električne signale koje mozak proizvodi i šalji ih u kompjuter , ne proizvode ih, sto znači da one ni na koji nacin ne uticu na mozak tj. EEG JE POTPUNO BEZBOLNA, BEZBEDNA I BEZOPASNA METODA . Kompijuter električne signale pretvara u zapis koji ima izgled talasa. Talasi imaju određene karakteristike kada je čovek zdrav, a menjaju se kada nije. Na osnovu tih talasa i pregleda pacijenta, lekar specijalista određuje da li je potrebno lečenje, a ako jeste, koje lekove bi trebalo uzimati.

KADA TREBA RADITI EEG?

 

Ako se sumnja ili je dijagnostikovana epilepsija
eeg
Ako ste primetili da vaše dete ima izmenjeno neuobicajno ponasanje, odsutno je, gleda povremeno u jednu tacku ili je hiperaktivno.
Kod učestalih teških glavobolja
Kod nove neuobičajno jake glavobolje
Ako imate probleme sa spavanjem
Ako ste imali udarac u glavu (saobracajna nesreca i sl.)
Ako ste gubili svest.


EEG U SPAVANJU

EEG se radi u stanju spavanja kod male dece do 6-7 godina (pa i više ). Mala deca ne sarađuju , vrpolje se, a za EEG je jako bitno da osoba bude potpuno mirna tokom registrovanja. Nekad doktor indikuje da se radi i kod odraslih osoba EEG u spavanju ako mu je to neophodno za postavljanje dijagnoze. Ako se planira ova procedura neophodno je da dete probudite rano i držite ga u budnom stanju sve vreme do dolaska u ordinaciju.

video eeg

VIDEO EEG

Monitornig metoda kojom se najsigurnije utvrđuje postojanje epilepsije kao bolesti ili se ona isključuje. Koristi se i za razjašnjenje vrste napada i utvrđivanje mogućeg EEG korelata. Radi se u trajanju od 2 sata ili 24 sata. Postaji i holtervideo telemetrija oja predstavlja kontiunirano registrovanje EEG zapisa uz video nadzor koje traje od 5 do 7 dana.

KAKO DA SE PRIPREMITE ZA EEG?

Bitno je da u ordinaciju dođete čiste oprane kose,siti (poželjno je da jedete pre dolaska u ordinaciju) ostale pripreme nisu neophodne.

Zakazivanje

pregledi se obavljaju svakog radnog dana između 16-18h i subotom od 8-15h